VINNARNA AV LIVEAPAN 2020

 

ÅRETS ARRANGEMANG:
Brännbollsyran, Umeå

Brännbolls


Arrangemanget har sina rötter i föreningsvärlden och varumärket har 40 år på nacken. Men i dess nuvarande regi har det existerat sedan 2013, och sedan dess har utvecklingen har varit explosionsartad. Med adress till en modern publik är festivalen idag inte bara en kommersiell succé utan också ett givet stopp för våra största nationella artister såväl som ett slående antal internationella namn. Omvandlingen av Brännbollsyran är en av 2010-talets stora framgångssagor i den svenska livemusiken.

ÅRETS VENUE:
Naturscen Skuleberget, Höga Kusten


Skule


Det team som för drygt fem år sedan tog över denna exceptionellt vackra konsertplats har snabbt och med stor fingertoppskänsla vidareutvecklat utbud och faciliteter vilket lett raka vägen till att bli en omtalad musikscen för etablerade svenska artister och ett musikmecka sommartid för en bred publik i Västernorrland. Skuleberget har snabbt blivit den utomhuskonsertarena Höga kusten och Ångermanland saknat under en lång tid.

 

ÅRETS NYSKAPARE:
Subkultfestivalen, Trollhättan

 

Subkult


Nyckelorden för vår vinnare av nyskaparpriset är tillgänglig, normöverskridande, öppensinnad och utbildande. I sitt subkulturella fack har festivalen ambition att bli ledande i Norden med sin bredd av uttrycksformer och öppenhet för ett spektrum av genrer. Det finns också en stark vision att vara inkluderande och motverka utanförskap, diskriminering och hatbrott. Initiativtagaren är en eldsjäl som vi kan vara säkra på investerat en ansenlig del ideell tid i sin festival, och det vill vi belöna med priset.

HEDERSPRISET:
Lars Sillrén, Storsjöyran Östersund

 

Sillen


Den svenska stadsfestivalens moder är utan tvekan Storsjöyran i Östersund. Namnet kom till i samma era som när Yngve Gamlin på sextiotalet utropade Repliken Jämtland för att manifestera mot bygdens avfolkning. 1983 kom årets hederspristagare på idén att damma av namnet som fick pryda en helt ny form av fest eller musikfestival. Resten är historia – alla svenska artister värda namnet har spelat där, och antalet internationella artistbesök närmar sig hundra. Överlevnad för en festival kräver både tradition och förnyelse, och det har Yran klarat i 36 år vilket är svenskt rekord. Vi belönar grundaren med Hederspriset.


SVENSK LIVE:S PRIS FÖR ÅRETS INSATS:
Annelie Telford, Debaser Stockholm

 

Debaser


Mottagaren av Svensk Live:s pris har under en lång rad år som privat entreprenör gått i spetsen för den ständiga kampen för en levande klubbscen i vår huvudstad. Hon har själv varit aktiv som klubbägare sedan 2002, och har bedrivit verksamhet på fyra olika adresser i Stockholm och under en period drevs även en satellitscen i Malmö. Enbart på grund av bristande välvilja från myndigheter är verksamheten idag begränsad till en enda plats, Hornstull i Stockholm. För sin enträgna och långa fight för livemusiken i Stockholm ges priset till Annelie Telford, Debaser.

ÅRETS ARRANGÖR:
Vara konserthus

 

Vara
I en liten kommun med bara 16 000 invånare har årets pristagare skapat en unik plattform för scenkonst. Själv säger man ”vardagsnära kultur”, och både omfattning och bredd imponerar. Det som erbjuds från husets scener spänner från kammarmusik till pop, jazz, buskis, komedi och mycket annat. På en period kortare än 15 år har lilla Vara blivit Västergötlands kulturella residensstad. Den bedriften belönar vi med priset som Årets arrangör – priset går till Vara konserthus.