HÄR ÄR VINNARNA AV LIVEAPAN

Årets Venue – Magasinet, Falun

 Det är en klassisk historia. Hemvändarna som upptäcker att de saknar något på platsen i deras hjärtan. Som skapar något med hjälp av nya erfarenheter de tagit med sig hem.

 Just den sortens eldsjälar var det som förvandlade ett gammalt godsmagasin från 1800-talet till ett levande kulturcentrum. Med en passion för samtidskonst i alla dess former blev tegelbyggnaden vid järnvägen en konsertsal, utställningshall och ateljé. En flexibel arena för events, konferenser, workshops och fine dining.

För att med mod, nyfikenhet och engagemang skapat ett av landets mest spännande kulturhus går priset för Årets venue till Magasinet i Falun. 

_JA18247


Årets Arrangemang – Malmöfestivalen

 I en tid av polarisering och ständigt nya konflikter är det fint att påminnas om arrangemangets inkluderande potential. Att med öppenhet, välkomnande och tillgänglighet mana till gemenskap. 

 Årets arrangemang är ett som tagit fasta på sin stads kosmopolitiska natur och gjort det till sitt uppdrag att spegla sin mångkulturella, brokiga befolkning. Oavsett klass, etnisk bakgrund eller sexuell läggning finns här en lika tillgänglig som tillåtande mötesplats. Helt gratis mitt i staden under åtta dagar.

 Dessutom har arrangemanget i Elin Hedman hittat en kunnig artistbokare som ser till att förvalta sin budget på bästa möjliga sätt och ge sin breda målgrupp ett program med både spets och djup.

 Årets arrangemang är Malmöfestivalen.

  _JA18260

Årets Nyskapare: Hudikkalaset och Department

 Priset för årets nyskapare är i år delat på två. Men det är inte tal om ett pris halverat i dignitet utan tvärtom innovationer värda mer än de mesta. Båda pristagarna har tagit fasta på vår tids sammantvinnade ödesfrågor: klimatet och energin.

 Den ena har utvecklat en sofistikerad mätmetod för att kartlägga den egna festivalen och dess besökares klimatavtryck. Dels för kunskapsspridning, dels för att rent praktiskt kunna förändra sina arbetsprocesser. 

 Den andra testade på vinst och förlust att ersätta sitt arrangemangs drivmedel med endast förnybar el. Batterier drev scenerna en hel festivalhelg och i samma stund som det visade sig fungera blev en chansning till ett exempel för andra att följa.

 Årets nyskapare delas mellan festivalerna Department och Hudikkalaset.

_JA18288

 

Hederspriset  –  Per Alexanderson

 När mopederna stod parkerade utanför de unga ledamöternas föräldrahem visste man att det vankades möte för föreningen Rockparty. Embryot till det som skulle komma att bli Hulstfredsfestivalen – och förändra svensk nöjeshistoria i grunden.

 Årets hederspris går till en centralgestalt i gänget bakom Hultsfred och Rockparty. Bara det skulle räcka för att motivera priset. Men pristagaren har aldrig nöjt sig med gamla meriter, hur tunga de än må vara, utan ständigt strävat framåt och satt nya avgörande avtryck i varje sammanhang han hamnat i: Sveriges Radio, Malmöfestivalen, Svensk Live, Liseberg. 

Vilken dörr han än öppnat har hans kunniga, stridbara, humoristiska och in i märgen musikälskande person gjort varje nytt rum han stigit in i lite roligare. För sån är han, årets Hederspristagare: Per Alexanderson.

_JA18312

Årets insats – Hela Sverige Skramlar för Ukraina

Att välja ut Årets Insats 2022 har varit lätt och självklart. Att snabbt och effektivt sjösätta ett ihopskramlande av pengar till det krigsdrabbade Ukraina är både krävande och medmänskligt. 

Bokningsbolag, artister, media och frivilliga, liksom det svenska folket, såg till att det samlades in mer än 75 miljoner kronor i samband med konserten på Avicci Arena. De organisationer som fick del av de insamlade medlen var: Internationella Röda Korset, Proliska, UN Women Sweden, Fight for Right, Civil Rights Defenders och The Media Initiative for Human Rights. Nytt rekord för en insamlingsgala, vad kan man mer begära av Årets Insats? Inget! 

_JA18335

Årets Arrangör: Paraply Produktion

Sedan priset instiftades för åtta år sedan är Årets arrangör 2023 det första bolag att vinna sin andra live-apa – den första var nyskaparpriset 2016. På ett helt unikt sätt vävs spjutspetskompetens inom varumärkesstrategi, konceptutveckling och paketering samman med en innovativ och snabb expansion av festival- och konsertverksamheten. För sitt outtröttliga driv att alltid ligga i framkant belönas Paraply Produktion i Karlskrona med priset som Årets arrangör.

 _JA18363